ديدگاه اسلام نسبت به پيامبران
ديدگاه اسلام نسبت به پيامبران الهي چيست؟
ايمان به نبوت عامه يا ايمان به پيامبران الهي يکي از ارکان مهم و رکن رکين اسلام است در آئين اسلام به طور عموم بايد هر فرد مومن يقين داشته باشد که خداوند متعال در طول حيات بشرو در ميان طوايف و اقوام مختلف افراد خاصي را انتخاب و براي ارشاد و راهنمائي انسانها برگزيده است و با ايجاد رابطه مستقيم و غير مستقيم (از طريق حضرت جبرئيل يا ارسال وحي) آنها را راهنمائي وارشاد و مساعدت فرموده و به نمايندگان خويش امر فرموده که با جهد و سعي و کوشش خود بشر را از ظلمت به نور و از شرک به توحيد و از ظلم به عدل و از جهل به آگاهي دعوت کنند .
از نظر اسلام، پيامبران در مقام دريافت و ابلاغ وحي و عمل به دستورات دين معصومند و عصيان و گناه و حتي فراموشي در آنها راه ندارد. از اين رو پيامبران همواره برترين و کامل ترين انسان عصر خود و به عنوان الگوي کاملي براي امت خود و حتي آيندگان بوده اند . خداوند در سوره احزاب آيه 21 مي فرمايد:«لَقَدْ كَانَ لَكُمْ فِي رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ لِّمَن كَانَ يَرْجُو اللَّهَ وَالْيَوْمَ الْآخِرَ وَذَكَرَ اللَّهَ كَثِيرًا : قطعا براى شما در رفتار رسول خدا مايه اقتدا و سرمشق زندگى است براى كسى كه به خدا و روز واپسين اميد (قلبى و عملى) دارد و خدا را بسيار ياد مىكند ».
در سوره ممتحنه آيه 4 مي فرمايد : «قَدْ كَانَتْ لَكُمْ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ فِي إِبْرَاهِيمَ وَالَّذِينَ مَعَهُ إِذْ قَالُوا لِقَوْمِهِمْ إِنَّا بُرَاء مِنكُمْ وَمِمَّا تَعْبُدُونَ مِن دُونِ اللَّهِ كَفَرْنَا بِكُمْ وَبَدَا بَيْنَنَا وَبَيْنَكُمُ الْعَدَاوَةُ وَالْبَغْضَاء أَبَدًا حَتَّى تُؤْمِنُوا بِاللَّهِ وَحْدَهُ : براي شما سرمشق خوبي در زندگي ابراهيم و کساني که با او بودند وجود داشت، در آن هنگامي که به قوم (مشرک) خود گفتند: «ما از شما و آنچه غير از خدا ميپرستيد بيزاريم؛ ما نسبت به شما کافريم؛ و ميان ما و شما عداوت و دشمني هميشگي آشکار شده است؛ تا آن زمان که به خداي يگانه ايمان بياوريد! ».
همچنين درسوره ممتحنه آيه 6 مي فرمايد :« لَقَدْ كَانَ لَكُمْ فِيهِمْ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ لِمَن كَانَ يَرْجُو اللَّهَ وَالْيَوْمَ الْآخِرَ وَمَن يَتَوَلَّ فَإِنَّ اللَّهَ هُوَ الْغَنِيُّ الْحَمِيدُ : به راستى كه ابراهيم و ياران راستينش براى آن كسانى كه اميد به خدا و مهر او و روز رستاخيز و پاداش و كيفر او دارند، اسوه و سرمشق نيكويى هستند».
طبق صريح آيات قرآن کريم ايمان شخص مسلمان کامل دانسته نشده، مگر اينکه به کتب آسمانى پيشين و پيامبران الهى گذشته ايمان آورد: «آمَنَ الرَّسُولُ بِمَا أُنزِلَ إِلَيهِ مِن رَّبِّهِ وَالْمُؤْمِنُونَ کُلٌّ آمَنَ بِاللّهِ وَمَلآئِکَتِهِ وَکُتُبِهِ وَرُسُلِهِ: پيامبر، خود به آنچه از جانب پروردگارش به او نازل شده ايمان دارد. و همه مؤمنان، به خدا و فرشتگانش و کتابهايش و پيامبرانش ايمان دارند»(1).ميان هيچيک از پيامبرانش فرقى نمىنهيم.
اسلام اعتراف به اديان آسماني و پيامبران برگزيده الهي و احترام به شريعت آنان را جزو اصول عقايد خود به شمار آورده و در آيات متعدد قرآني به آن سفارش کرده است: «قُولُواْ آمَنَّا بِاللّهِ وَمَآ أُنزِلَ إِلَينَا وَمَا أُنزِلَ إِلَي إِبْرَاهِيمَ وَإِسْمَاعِيلَ وَإِسْحَقَ وَيعْقُوبَ وَالأسْبَاطِ وَمَا أُوتِي مُوسَي وَعِيسَي وَمَا أُوتِي النَّبِيونَ مِن رَّبِّهِمْ لاَ نُفَرِّقُ بَينَ أَحَدٍ مِّنْهُمْ وَنَحْنُ لَهُ مُسْلِمُونَ:بگوييد ما به خدا ايمان آوردهايم، و به آنچه بر ما نازل شده و آنچه بر ابراهيم و اسماعيل و اسحاق و يعقوب و اخلاف آنان نازل گشته و نيز به آنچه بر موسي و عيسي و ديگر پيامبران از طرف پروردگارشان داده شده است، در ميان آن فرقي قايل نميشويم و در برابر فرمان خدا تسليم هستيم»(2). بر اين حقيقت در آيات متعددي تأکيد شده است.
نتيجه اينکه:
خــداوند سبحان بر همه مسلمانان واجب و فرض کرده است که به تمامي پيــامبران الهي از آدم تا خاتم ايمان داشته باشند و حق هيچگونه اهانت و بي احترامي به آن حضرات را ندارند.
پي نوشتها:
(1). بقره،آيه285.
(2). بقره،آيه136.
آخرین نظرات